Vaikka yhteiskuntamme elää poikkeusaikoja, huippuammattilaistemme työ puhtaiden, terveellisten ja turvallisten tilojen puolesta säilyy ennallaan. ISS tarjoaa tavallisten siivouspalveluiden rinnalla tehostettua kosketuspintojen siivousta sekä erillistä koronavirussiivousta tilanteisiin, joissa tiloissa epäillään virustartuntaa.

Viime viikkoina yhteiskuntamme on valmistautunut poikkeukselliseen tilanteeseen, jossa pyritään yhdessä takaamaan etenkin riskiryhmien terveys ja turvallisuus. Tarve ehkäistä koronaviruksen leviämistä työpaikoilla, toimitiloissa ja julkisilla paikoilla on lisännyt myös siivouspalveluiden kysyntää. Yhä useampi yritys kiinnittää erityistä huomiota siivousrutiineihin ja haluaa tehostaa etenkin kosketuspintojen siivousta.

Vaikka koronavirusepidemian aikana etätyötä suositellaan kaikille, se ei ole jokaisella alalla mahdollista. Siksi siivoojien yhteiskunnallinen rooli korostuu: he tekevät työtä ammattitaidolla, jotta tilat olisivat mahdollisimman turvallisia kaikille.

– Olemme ISS:llä joka päivä ylpeitä kaikista tuhansista kollegoistamme – eri palvelualojen osaajista ympäri Suomen. Tässä hetkessä haluamme sanoa kiitos erityisesti siivoojillemme, joiden työ saa nyt sitä näkyvyyttä ja arvostusta, jonka se tavallisessakin arjessa ansaitsee, ISS Palveluiden henkilöstöjohtaja Sari Suono-Rasehorn sanoo.

Siivoojalle kyse on silti perustyöstä. Huippuammattilaiset pitävät huolta tilojen puhtaudesta, terveydestä ja turvallisuudesta kuten tavallisestikin. Poikkeustilanteessa työtehtäviin suhtaudutaan erityisellä tarkkuudella ja huolellisuudella. Etusijalla on myös ammattilaisten oma terveys.

– Asiakkaidemme ja ammattilaistemme terveys on kaikessa toiminnassamme ensisijaista ja meille ISS:llä on tärkeää, että työskentelyolosuhteet säilyvät turvallisina. Olemmekin panostaneet paljon niin tehostetun siivouksen kuin koronavirusepäilysiivouksen työohjeisiin ja tehneet myös verkkokoulutuksen, joka on mobiilisti koko henkilöstömme saatavilla, Suono-Rasehorn painottaa.

Siivous on ISS:n palveluiden keskiössä

Koronavirus covid-19 tarttuu ensisijaisesti pisaratartuntana, joten tartuntoja ehkäistään hyvällä käsihygienialla ja välttämällä kasvojen koskettamista. Tilojen ja pintojen puhtaus auttaa kuitenkin ehkäisemään niin koronaviruksen kuin muidenkin tartuntatautien leviämistä. Työterveyslaitos (TTL) onkin laatinut Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kanssa ohjeistuksen siivoukseen koronatartuntojen ehkäisemiseksi ja siivoustyötä tekevien suojaamiseksi.

– Pyrin siivoamaan normaaliakin tarkemmin. Kaikki sellaiset kohdat, joihin ihminen koskee, ovat kriittisiä pisteitä, ISS:n siivooja Miia Mustonen kertoo. Sellaisia ovat esimerkiksi pöytien reunat, kädensijat, ovenkahvat, kaiteet, pöydänpinnat, valokatkaisijat, näppäimistöt ja hiiret.

Tehostetussa siivouksessa ISS:n siivoojat kiinnittävät tavallista enemmän huomiota juuri kosketuspintojen pyyhkimiseen. TTL suosittelee puhdistamaan julkisten tilojen pinnat vähintään päivittäin ja epidemia-aikana mahdollisuuksien mukaan useammin, esimerkiksi 2–4 tunnin välein. Tavallinen yleispuhdistusaine tehoaa koronaviruksen ennaltaehkäisyssä.

Jos tiloissa epäillään koronavirustartuntaa, ISS tarjoaa erillistä koronavirusepäilysiivousta, jossa kosketuskohdat desinfioidaan. TTL:n mukaan tilat, joissa tartunnan saanut henkilö on oleskellut, on siivottava, ennen kuin ne otetaan uudelleen käyttöön.

Palvelualojen ammattiliitto PAM: koronaepidemia osoittaa siivousalan työn tärkeyden

Tehostetun siivouksen kysyntä kasvaa poikkeusoloissa. Perusteellisuus on kuitenkin siivoojien ammattitaidon ytimessä, oli poikkeusaika tai ei.

Myös Palvelualojen ammattiliitto PAM arvostaa sitä, että siivoojan ammatti ja työturvallisuusosaaminen saa vaikeassa tilanteessa myönteistä huomiota.

– Olemme huolissamme monien palvelualojen osaajien työllisyydestä, kannamme tätä huolta yhdessä yritysten ja koko yhteiskunnan kanssa. Koronaepidemia osoittaa, kuinka tärkeää siivousalan työ on ja on hienoa, että alan ammattilaiset saavat ansaitsemaansa arvostusta. Myönteistä on myös se, että työturvallisuusasiat ja -osaaminen ovat nousseet keskiöön, sanoo Palvelualojen ammattiliitto PAMin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen.

ISS:llä henkilöstöä ja esimiehiä on poikkeustilanteessa ohjeistettu verkkokoulutuksella sekä työ- ja pukeutumisohjeilla niin suojavälineiden käyttöön kuin asianmukaisten siivousmenetelmien valintaan. ISS on laatinut työohjeet ja koulutukset sekä ennaltaehkäisevään tehostettuun siivoukseen että koronavirusepäilysiivoukseen.

Ammattitaitoiset siivoojamme huolehtivat kiinteistöjen ja toimitilojen puhtaudesta ja viihtyisyydestä myös poikkeusoloissa.

 

Lue myös ammattilaistemme haastattelut:
> Helsingin Sanomista
> Yleltä
> Etelä-Saimaasta