Istun toukokuisena aamuna kello 5.45 Pomo piilossa -ohjelman kuvausryhmän autossa valmiina ensimmäiseen koitokseen uudessa roolissani. Olen lähdössä soluttautumaan ISS Palveluiden 10 000 työntekijän organisaatioon salanimellä Kalevi. Sillä hetkellä en vielä aavista, mikä merkitys kokemuksella olisi itselleni johtajana, toimintamme kehittämiselle ja ennen kaikkea henkilöstömme ylpeydelle.

Tapaan omassa roolissani paljon työntekijöitä ja tiedän, että meillä on töissä hienoja ihmisiä. Se oli yksi tärkeä syy, miksi lähdin mukaan ohjelmaan. Halusin nostaa esiin ISS Palveluiden siivoojia, kiinteistön ylläpitopalveluiden työntekijöitä, ravintolatyöntekijöitä ja vartijoita, jotka pitävät monet yhteiskunnallemme tärkeät rattaat pyörimässä.

Henkilöstömme ylpeys työstään on meille kaiken a ja o, sillä merkitykselliseksi työnsä kokevat ihmiset luovat erinomaisia asiakaskokemuksia. Halusin myös tämän ohjelman kautta rakentaa sisäistä ylpeyttä tekemisestämme.

Ohjelmassa mukana olleet Tanja, Mandi, Sushan ja Kai saivat minut miettimään asioita aivan uudella tavalla. Eräs suuri ohjelmasta saamani oppi liittyy asiakaspalveluun. Se, miten työntekijät opastivat minua asiakkaitten kohtaamiseen, vahvisti uskoani siitä että meistä todella tulee visiomme mukaisesti maailman paras palveluyritys.

Kiinteistönhuoltoon minua opasti ISS:n kiinteistön ylläpitopalveluiden kokenut palveluesimies Kai Viherkanto. On hienoa, että Kaitsu sanoo saaneensa kokemuksesta taas asteen lisää motivaatiota. Kaitsu  sanoo myös pitävänsä tärkeänä sitä, että toimitusjohtaja on valmis laittamaan itsensä likoon yhtiön ja työntekijöiden puolesta.

Myös siivoojamme Tanja Lehtinen oli hieno työkaveri. Siivoustyön lomassa olimme Tanjan kanssa auttamassa keittiöhenkilöstöä linjastolla, missä otetaan vastaan likaisia astioita tiskaukseen. Tanja opasti minua hymyilemään ja kiittämään asiakkaita – ja korjasi käytöstäni, jos satuin kiireessä unohtamaan ystävällisen asiakaspalveluasenteen. Tanja on upea esimerkki siitä, miten ISS Palveluiden toiminnassa on kysymys arjen asiakaskohtaamisista.

Lentoasemalla minua opasti turvatarkastuksen ja vartioinnin tehtäviin Mandi Plith, joka teki minuun vaikutuksen ammattitaidollaan ja tarkkanäköisyydellään.

Kahvilan vastaavana työskentelevä Sushan Shrestra kuulemma ilahtui erityisesti siitä, että hän sai toimia konsulttinani. Arvostan Susun kokemusta, sillä hän tapaa asiakkaita päivittäin ja osasi kertoa paljon kehitysideoita joita vein eteenpäin. Myös Susu näytti minulle mallia erinomaisesta asiakaspalvelusta. Kun asiakas tuli kahvioon, Susu jätti siltä seisomalta muut työt käsistään. Asiakkaiden kohtaaminen oli aitoa ja ystävällistä, Susu tunsi asiakkaiden vakio-ostokset ja asiakkaat tunsivat Susun nimeltä.

En ole milloinkaan saanut yhtä paljon innostuneita yhteydenottoja henkilöstöltämme ja asiakkailtamme kuin syyskuun alussa esitetyn ohjelman jälkeisinä viikkoina. Suuri osa palautteesta koski työntekijöitämme, jotka olivat ohjelman todellisia tähtiä. Moni näki ISS Palveluiden osallistumisen ohjelmaan myös erinomaisena työnantajamielikuvan ja tunnettuuden kasvattajana.

Kannan Pomo piilossa -kokemusta mukanaan vielä pitkään. Pohdin entistä enemmän, miten meistä tulee maailman paras palveluyritys. Sain ohjelmassa esiin konkreettisia epäkohtia, joihin on jo lähdetty puuttumaan. Missä tahansa organisaatiossa toimivat tietävät, että prosesseja pitää koko ajan tarkistaa ja muokata. Oleellista on johtaminen, mitä epäkohdille tehdään ja mitä niiden havaitseminen yrityksessä laukaisee. Uskon, että roolini Kalena auttoi itseäni ymmärtämään arjen toimintaamme paremmin ja sitä meitä kehittymään palveluyrityksenä.

Pomo piilossa Suomi -jaksot ovat katsottavissa Nelosen Ruutu-palvelussa.