Teknologian kehittyminen on merkittävin työympäristöihin vaikuttava megatrendi.

Olemme tottuneet ajattelemaan, että työpaikka on fyysinen tila, johon saavumme joka aamu, ja jossa meitä odottavat kaikki työn tekemiseen tarvittavat välineet. Illan päätteeksi valot sammutetaan, ja lähdemme kotiin.

Mutta tarvitseeko asioiden olla näin tulevaisuudessa?

Teknologia mahdollistaa jo nyt sen, että monet suomalaiset tekevät töitä etänä tai vaihtavat toimitilasta toiseen päivän aikana.

Teknologian kehittymistä pidetään merkittävimpänä työympäristöön vaikuttavana megatrendinä. Viiden vuoden kuluttua verkkopohjaiset työkalut ovat kymmenkertaisesti tehokkaampia – kymmenen vuoden kuluttua teho on satakertainen.

Uudistamme kokonaan tapamme tehdä töitä

Mobiiliverkkojen ansiosta toimiston käsite muuttuu ihmisten ja paikkojen verkostoksi. Tämä johtaa siihen, että toimitilapalvelujen tuottajat muuttuvat monipaikkaisten virtuaaliympäristöjen ylläpitäjiksi.

Omalla matkallamme tulevaisuuden työympäristöön toteutamme ajatusta virtuaalisesta toimistosta. Uusimme kokonaan tapamme tehdä töitä. Lähdemme liikkeelle siitä, että henkilö pystyy tekemään työnsä todellakin ajasta ja paikasta riippumatta vaikka sitten kesämökillä laiturin nokassa istuen. Tätä varten hänellä on käytössään tehokas tabletti tai kannettava tietokone, josta saa nopean etäyhteyden yrityksen järjestelmiin ja niissä olevaan tietoon.

Virtuaalinen paikasta riippumaton työ mahdollistaa joustavat ja yksilölliset työjärjestelyt, mutta se myös asettaa uusia haasteita esimerkiksi kommunikoinnin suhteen.

Kun ihmiset työskentelevät kuka missäkin toimipisteessä, kotona tai asiakasyrityksessä, hoituu kaikki yhteydenpito nykyaikaisilla teknisillä ratkaisuilla: pikaviestintä- ja työryhmäsovelluksilla sekä verkkokokoustekniikalla. Käytössä on mm. monipuolinen viestintäratkaisu, jonka avulla saa helposti vaikka kuvayhteyden kollegaan, tai voi minuutissa järjestää ad hoc -kokouksen verkossa.

Virtuaalitoimisto on myös ympäristöystävällinen. Pois jäävät turhaan toimistolle ajetut kilometrit ja ruuhkassa istuminen, kun pystymme tekemään töitä mistä vaan. Säästämme aikaa ja pystymme toimimaan tehokkaammin, mistä hyötyy myös asiakas.

Digitalisaatio tarkoittaa perusteellista uudistamista

Digitalisaatiolla tarkoitetaan toimintatapojen uudistamista, yrityksen eri prosessien ja palveluiden sähköistämistä. Kyse on oman toiminnan muuttamisesta digitaalisten välineiden avulla niin, että tuottavuus paranee, voidaan tuottaa uusia arvoja tai kokonaan uusia liiketoimintamalleja.

Mekin olemme siirtyneet digiaikaan: kaikki siivoojamme saavat työmääräykset suoraan mobiilisovellukseen, jossa myös tehdyt työt kuitataan ja reaaliaikainen tieto tilanteesta voidaan tarvittaessa välittää asiakkaalle.

Lähitulevaisuudessa myös kiinteistön ylläpidon työntekijät siirtyvät mobiiliin toimintatapaan. Käyttöön tuleva mobiilisovellus kertoo työntekijälle tiedot päivän töistä, työntekijä voi merkitä kunkin työn tilan sekä dokumentoida tehdyt huoltotoimenpiteet. Lisäksi mobiiliratkaisu tehostaa viestintää kentällä toimivien työntekijöiden ja esimiesten välillä.

Laitteet viestivät tulevaisuudessa

Käsitteeseen Internet of Things (IoT) eli asioiden ja esineiden internetiin törmää tällä hetkellä jatkuvasti. Tässä on kyse mahdollisuudesta täysin uuden tyyppisiin palveluihin, kun laitteet ja koneet alkavat keskustella internetin välityksellä.

Yleisin tunnettu IoT-ratkaisu on etäluettava sähkömittari, joka lähettää tiedon kulutuksesta suoraan sähköyhtiöön. Toinen esimerkki on suomalaisen Enevon kehittämä järjestelmä, jossa jäteastioihin kiinnitettävät anturit ilmoittavat roska-autoille pitääkö astia tyhjentää vai ei.

Esineiden internet tulee vaikuttamaan palvelutuotantoon tulevaisuudessa, kun kustannuksiltaan edullisia sensoreita ja antureita voidaan liittää esimerkiksi kiinteistön eri laitteisiin kertomaan vikatilanteesta tai vaikkapa käsipyyheteline kertoo internetin välityksellä täyttötarpeesta.

Kehittyvä teknologia tuo mukanaan rajattoman määrän mahdollisuuksia täysin uudenlaiseen liiketoimintaan, virtuaalisiin työympäristöihin ja työyhteisöihin sekä tarjoaa uusia ratkaisuja palvelutuotannossa. Edellytyksenä on, että olemme avoimia muutoksille ja uusille innovaatioille.

Pysy mukana matkallamme kohti tulevaisuuden työympäristöä!

Kirjoitus on osa ISS Workways – Matka muutokseen -juttusarjaa. Lue ensimmäinen osa: ”Matka muutokseen on alkanut – tule mukaan!”

[gdlr_personnel columns=”2″ type=”static” style=”box-style”]

[gdlr_tab title=”Eija Aspelin” position=”Tietohallintojohtaja,
ISS Palvelut” author_image=”https://blogi.iss.fi/wp-content/uploads/2016/01/Eija-Aspelin-e1453897420408.jpg” ] [/gdlr_tab]

[/gdlr_personnel]