Keskittäminen on kiihtyvä trendi.

Julkaisimme Taloustutkimuksella teettämämme tutkimuksen, jonka mukaan kiinteistö- ja toimitilapalveluiden keskittäminen on harvinaisen nopeasti kiihtyvä trendi. Trendien perässä juokseminen ei tietenkään aina ole viisasta, mutta viisas keskittäminen kilahtaa kassaan ja säästää ison kasan työpäiviä.

Tällä hetkellä neljännes organisaatioista on keskittänyt palvelujen hankinnan yhdelle tai kahdelle palveluntarjoajalle. Yli puolet kiinteistö- ja toimitilapalveluja hankkivista päättäjistä uskoo, että palveluiden keskittäminen yleistyy tulevaisuudessa.

Keskittämistrendin kiihtyminen vaikuttaa varsin luontevalta suunnalta nykyisessä taloustilanteessa. Tutkimus tukee tätä olettamusta, sillä 60 prosenttia vastaajista on sitä mieltä, että taloudellinen tilanne vaikuttaa keskittämishalukkuuteen.

Totuus on, että palveluita ostavat asiakkaat tarvitsevat kustannussäästöjä enemmän kuin koskaan. Väitän, että yhtä paljon ostajat tarvitsevat helpotusta kasvavaan työtaakkaansa. Vasta silloin, kun nämä kaksi kriteeriä täyttyvät, voidaan puhuta viisaasta keskittämisestä.

Tyytyväisiä keskittäjiä yhden yhteyshenkilöstön taktiikalla

Jopa 92 prosenttia palvelunsa keskittäneistä on tyytyväisiä keskittämiseen toimintamallina, sanoo tutkimus. Itseäni kova luku ei yllätä, sillä tyytyväisistä keskittäjistä löytyy lukuisia elävän elämän esimerkkejä.

Tutkimuksen mukaan keskittämisen suurimpana etuna nähdään kustannustehokkuus, helppous ja yhden yhteyshenkilön kanssa toimiminen. Helppous näkyy sopimuksen hallinnan helppoutena ja asioinnin helppoutena, missä yhden yhteyshenkilön taktiikka on keskeisessä asemassa.

Keskittämisen suurimmat haasteet liittyvät epävarmuuteen siitä, riittääkö palveluntarjoajan osaaminen usealle eri toimialalle ja palvelulle. Epävarmuus on ymmärrettävää, mutta perustuuko se faktoihin vai mutuun? Samalla tavalla kuin kauppakeskuksista saa erikoisosaamista urheiluvälineistä elektroniikkaan ja käsilaukkuihin, käyttäjäpalveluiden tavarataloista löytyy monta kivijalkamyymälää.

Keskittäjistä 69 prosenttia on sitä mieltä, että palveluntarjoaja on onnistunut usean palvelun johtamisessa.

Kysymys kuuluu, mikä on keskitettyjen palveluiden hyvää johtamista? Eri palveluiden hyvä johtaminen ei vielä riitä, vaan meidän palveluntarjoajien pitää johtaa aidosti asiakaskohtaista palveluratkaisua. Kokonaispalveluratkaisu on ratkaisu vasta, kun räätälöinti tehdään yhteistyössä asiakkaan ja palveluntarjoajan välillä ja kun asiakkaalla on yksi yhteyshenkilö.

Keskittämisen viisi viisautta

Suuri kysymys keskittämisessä on tämä: Miten palveluiden ostaja voi varmistaa, että keskittäminen ei ole vain trendikästä vaan ennen kaikkea viisasta?

  1. Strategia. Keskittäminen on aina strateginen päätös. Mieti etukäteen, mitä konkreettista arvontuottoa odotat palveluntarjoajalta oman ydinliiketoimintasi tukemiseen.
  2. Osaaminen. Varmista että palveluntarjoajalta löytyy erikoisosaamista eri palveluissa ja tarvittaessa kattava maantieteellinen palveluverkosto. Pyydä referenssejä omalta toimialaltasi.
  3. Kumppanuus. Varmista kustannustehokkuus asettamalla keskittämisen taloudellisille ja laadullisille mittareille selkeät (yhteiset) tavoitteet. Kumppanuuden käynnistyessä käytä aikaa kokonaisuuden suunnitteluun yhdessä palveluntarjoajan kanssa. Toimintaympäristösi kehittyy koko ajan. Varmista palveluntuottajan kyvykkyys elää mukana muutoksessa ja tuottaa tarpeiden kautta määriteltyä joustavaa palvelua.
  4. Johtaminen. Pyydä yksityiskohtainen kuvaus siitä, miten kokonaisuuden johtaminen toimii käytännössä. Varmista, että ostamaasi kokonaisuutta johdetaan ja tuotetaan päivittäin yhden luukun periaatteella.
  5. Henkilöstö. Arjen koittaessa auta kumppanisi henkilöstöä tuntemaan itsenä tärkeäksi osaksi organisaatiotasi. Palveluntarjoajan henkilöstön motivaatio koostuu monesta palveluntarjoajan käsissä olevasta asiasta, mutta myös kiinnittymisestä asiakkaan maailmaan. Aktiivinen vuorovaikutus ja yhteistyö luovat yhteisen työpaikan tunnetta.

Näillä päästään jo pitkälle.

Lataa tutkimusraportti täältä

Takaisin ISSn tiedotteisiin ja artikkeleihin